Advertenties
Drawing and coloring

First time soft pastels!

Wat mooie kleuren! vind je ook niet?

Heerlijk om weer iets nieuws uit te proberen! Dit keer zijn het soft pastels. Wat zijn dit? en hoe werken ze optimaal?

Ik neem je mee met mijn ervaring!

Wat zijn soft pastels?

Je kunt soft pastels een beetje vergelijken met wasco, alleen dan niet zo vettig, en met krijt, maar dan iets zachter.. het is niet te vergelijken! Haha!

Ik probeer te zeggen dat het een beetje een tussenweg is, en het heel goed van past komt wanneer je een tekening wilt maken. (met veel kleur)

Hoe gebruik je soft pastels?

Na een beetje getest te hebben op een klein papiertje, had ik al snel door hoe ik deze krijtjes het beste kan gebruiken voor de tekening die ik wilde maken. je houdt ze half-liggend en losjes vast in de hand, en laat het krijtje de kleur afgeven op je papier. Wanneer je te hard drukt kun je duidelijke lijnen zetten, en eventueel de boel in elkaar laten overvloeien door er met een tissue overheen te wrijven. Dit overvloeiende effect kun je het beste laagje per laagje doen. Want, wanneer je meteen een dikke streep of laag aanbrengt vervaagd het minder en zal je de strepen beter blijven zien.

Blauwe vingers!

Ik ben tevreden over mijn resultaat dat ik heb bereikt met mijn eerste poging tot soft pastels. Ik heb de kleuren kunnen blenden, waar ik erg blij mee ben. En ik in het vervolg zeker weten nog een poging ga doen met pastels. De zachtere kleuren zijn mijn favoriet.. het heten uiteindelijk ook -soft- pastels toch!? Haha!

Tip om te blenden:

Wat ik nadelig vind aan pastels is dat ik er vieze vingers van kreeg, omdat ik me mijn vingers ook lekker aan het blenden ging, lekker kliederen!. Wat dus als gevaarlijk gevolg had dat er donkere vegen op de tekening werden gesmeerd.. Oeps! dan daar ook maar wat donkerder!

Maar, je kunt natuurlijk ook gewoon niet het risico nemen, (play it safe!) en meteen vanaf het begin een tissue gebruiken om de kleuren wat te blenden. Haha.. slimme ik.. of gewoon lui? Naja, het is en tip = Nét wat handiger.

Het is daarnaast ook beter als je een glad papier gebruikt, wanneer je een andere structuur hebt in je papier, zie je dit erg goed. Dit wil je het liefs voorkomen zodat je tekening er mooi glad en egaal uit komt te zien.(tenzij je juist een structuur of patroon naar voren wil laten komen.)

Advertenties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: