Advertenties
Drawing and coloring,  Persoonlijk

Het toneelspel in ons hoofd

Het gaat om dat stukje bewustwording dat iemand je geeft bij het zeggen van de juiste woorden. Dat je bewust wordt van hoe je je ergenst door voelt, en waarom. En hoe ga je hier dan mee om?

Het was een doodnormale woensdag, ik stap het vertrouwde eetcafé binnen waar ik al een aantal jaar werkend ben in de bediening. Wanneer ik de keuken binnenloop maak ik gezellig een praatje met de kok die al een tijdje aan het voorbereiden is, hij weet van mijn creatieve achtergrond en vraagt daar ook meteen naar. Trots laat ik een tekening zien die ik smiddags af heb gemaakt. Afwachtend op zijn reactie of emotie op zijn gezicht vind ik het toch altijd weer spannend wat iemand er van vind.

“Veel streepjes!”

-Dobby-

Deze tekening heb ik naar aanleiding gedaan van de vele Harry Potter films. Het is echt geweldig hoeveel magie hier in voorkomt! En ik heb respect voor de makers, die zoveel inspiratie en fantasie hebben gecreëerd. Het is dus ook een enorme aanrader om ze te kijken, en is het bijna een schande als je ze nog niet bekeken hebt.. haha.

In deze tekening heb ik gebruik gemaakt van alleen fineliners, en dan is het toch zeker wel een uitdaging om er zoveel schaduw in te creëeren. Ik heb er daarom ook veel tijd, moeite, en liefde in gestoken. Om even terug te komen op de reactie die mijn collega gaf; ‘Dat zijn heel veel streepjes!’ ..het stelde mij teleur, of ik had teveel verwacht. Ik had er zoveel tijd ingestoken en ik krijg ‘veel streepjes!’ Toegeworpen. Het voelde daarnaast ook nog veel stommer dat ik mij daarover zenuwachtig maak over de reactie op mijn tekening. Ik doe dit, mijn hobby uitoefenen, puur voor mezelf. En dat kwartje viel die dag.

De onzekerheid door het invullen

Er ontstaan misverstanden en onzekerheid wanneer we dingen in gaan vullen voor een ander, een reactie in ons hoofd steeds overnieuw spelen, alsof het een toneelspelletje is geworden. En wanneer het gesprek, de reactie of de mening dan uitgesproken wordt, blijkt het zo anders te zijn dan je zelf had ingevuld. Dit moeten we afleren, het kwelt mij, en maakt me zenuwachtig.

Maar zo makkelijk gaat dat niet, door dit gevoel te delen met anderen ben ik erachter gekomen dat vele mensen om mij heen een voorstelling in hun hoofd hebben van hoe iets gaat gebeuren, en uiteindelijk de realiteit heel anders uitpakt. Soms positief, soms negatief. Het is moeilijk om geen vooroordelen te bedenken, voordat je het weet is het al gebeurd, maar wanneer je er bewust van word Dat je het doet, is al meer dan de helft.

Waarom invullen en je er ontzettend druk over maken, als je het ook gewoon over je heen kunt laten komen. En er open in staan.

Jouw gevoel

Die paar woorden, die reactie, die mijn collega gaf. Het raakte mij, maar werd ook bewust. Bewustwording van je eigen gevoel laat je nog gekker voelen. Maar ik was opgelucht, ik stelde mezelf de vragen in mijn hoofd. “Waarom voel ik mij zo geraakt door een reactie die niet kwaad bedoeld is?” “Waarom ben ik bang voor zijn reactie” “ik teken voor mijzelf, mijn hobby is van mij, toch?”

En het daarna volgde een opgelucht gevoel, Ja. Het is mijn hobby, en het is niet erg om reacties te krijgen die je niet had verwacht, of niet had afgespeeld in je hoofd. Dit is een les waarbij ik een van de eerste keren bewust werd van wat ik voelde, en hoe ik hiermee om wilde gaan. Ik laat dus de reactie bij de ander, maar sta er wel voor open. Ik neem het dus aan als een advies, in plaats van een mening. Iedereen houdt van iets anders, en iedereen heeft een andere mening over iets. Het is in mijn ogen daarom ook onmogelijk om daaraan te voldoen.

Én het mooie is… dat hoeft ook niet!


Advertenties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: