Advertenties
Persoonlijk

Jij maakt de keuze

Een studiekeuze maken op zo een jonge leeftijd, zoals we dat nu in deze wereld moeten doen. Is erg moeilijk. Hoe weet je precies wat je leuk vind uit die ontelbaar veel beroepen? Hoe kun je daar allemaal kennis mee maken? En is 1 dag oriënteren dan wel genoeg in 1 branche? Het onderwijs vraagt aan ons om een levensbeslissing te maken. Maar.. ik kan niet eens kiezen wat ik op mijn brood wil! HAHA. Ik vertel jullie graag een paar heldere momentje die ik heb meegemaakt waardoor ik nu de studiekeuze heb gemaakt waar ikzelf 100% achter sta.

Onderzoek de cijfers, en de feiten

Ik heb al zoveel mensen met mijn naïeve brein mijn leven heb laten beïnvloeden. En daarbij ook mijn keuzes. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld mijn studiekeuze. Ik heb een MBO niveau 4 opleiding afgerond genaamd medewerkster maatschappelijke zorg. Door de opleiding heen ben ik zo ontzettend beïnvloed door andere leerlingen, begeleiders en cliënten (wat ook niet te vermijden is) waardoor ik de keuze heb gemaakt om hier niet mee door te gaan nadat ik mijn diploma had gehaald. ik hoor de vraag al aankomen; maar als je het al niet leuk vond, waarom ging je er dan toch mee door? zonder diploma ben je zoveel minder waard.

Een ander voorbeeld is meer recent. Ik heb een aantal mensen gesproken over de opleiding die ik nu wil gaan volgen, is dit een slimme keuze? en is er werk in te vinden? de een zei dat het geen goed plan was, de ander vond het goed bij mij passen. Maar wie moet ik nu geloven?

Een hele goeie tip die ik kreeg, en graag door wil geven is; zoek de feiten op!

De toekomst is onvoorspelbaar

In mijn geval ben ik op onderzoek uit gegaan, en heb ik een mevrouw gesproken die verstand heeft van de branche bouwkunde. het kwam er eigenlijk op neer, dat wanneer je in deze tijd een goeie baan wilt krijgen, uniek moet zijn. Je moet Net iets meer, iets anders of iets meer hebben. Het maakt dus niet uit in welke branche je wilt studeren of werken, jij moet zelf het verschil maken en laten zien. Alleen dan kun je echt doorbreken.

En daarnaast, we kunnen niet in de toekomst kijken, dus wanneer ik mijn opleiding afgerond heb kan de maatschappij, economie en situatie weer heel anders zijn. Je kan dus ook nooit van te voren met zekerheid zeggen of het een baan is waar veel vraag naar is.

Zonder diploma, ben je niets! toch?

Ik heb mijn MBO opleiding afgemaakt. Dit is puur omdat mijn moeder erg duidelijk heeft gemaakt dat een diploma in the pocket hebben erg belangrijk is in deze tijd. Vele bedrijven kijken of je een opleiding heb afgerond, en dit betekent dus ook dat je sneller zal worden aangenomen.

Maar is dit ook echt wel zo? Want ik ken genoeg jongeren om mij heen die geen opleiding hebben afgerond, en wel een fulltime baan hebben waar ze het gewoon naar hun zin hebben. Hoe ver moet je gaan? En hoe ver Wil je gaan? Dat is de vraag. Kijk dus naar de toekomst, wat wil jij graag bereiken? en hoe ga ik dit doen? blijf hierin realistisch. Zoek eventueel hulp van een coach die je hierbij kan helpen.

Luister naar jezelf

Wanneer je belangrijke keuzes in je leven moet maken, is het belangrijk om goed naar jezelf te luisteren. Ik zeg niet dat je de rest van de wereld buiten moet laten staan. Sta hier gerust voor open. Luister naar het advies, de ervaringen, de meningen van mensen om je heen.

Dit is ook belangrijk om je keuze te maken, maar laat je niet beïnvloeden door deze mensen. Zoek zelf uit, kijk naar feiten. En baseer daar je keuze op. Het blijft jouw leven, en daar mag jij je eigen keuzes in maken. Luister dus goed naar jezelf, wat vind jij, maar dan ook echt JIJ leuk om te doen? waar wordt je gelukkig van? En ga ervoor! Vallen en opstaan hoort er nu eenmaal bij, laat je dus niet afschrikken!!

“Become the person that you always wanted te be.”

Advertenties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: